COLOMA BERTRAN

Nascuda al 1983 inicio els estudis de clàssic a l'Escola de música de Vic. Estudio amb Jaume Ayats, Quim Térmens, Eva Graubin i Kai Gleusteen i obtinc la titulació superior de violí clàssic i contemporani a l'ESMUC amb el projecte final "Retrat de dos móns coetanis: del grup dels sis al gipsy swing". A l'Esmuc complemento la meva formació i m'inicio a la música antiga amb Manfredo Kraemer, violí barroc.

 

Paral·lelament avanço en el món del violí tradicional i folk, assisteixo a cursos i trobades de música turca, bretona, bluegrass, flamenc i improvisació a càrrec de Hamid Khabbazi, Gabriel Lenoir, Mike Barnett, Alex Hargreaves, Joan Asensio, entre d'altres. 

 

El 2010 em trasllado a París (Dammarie Les Lys) per estudiar violí jazz amb Didier Lockwood i Johan Renard al Centre des Musiques Didier Lockwood. Harmonia moderna, piano jazz, tallers de repertori jazz, africà, índia, flamenc, brasil, latin, manouche, fusió, rythm'n'blues, amb Marc Bertoumieux, Olivier Louvel, Benoit Sourisse, André Charlier, Olivier Hutman, André Villéger, entre d'altres.

El 2012 obtinc el Diploma en jazz i músiques improvisades. 

 

Com a instrumentista he format part de numbrosos grups d'estils molt variats. Ha col·laborat, ja sigui en directes i/o en enregistrments amb La Carrau, Xazzar, El Pont d'Arcalís, Cia. Nadaquever, Elena Gadel, El Chinchilla, Guillem Roma, entre d'altre, i ha actuat en la sèrie televisiva Lo Cartanyà coproduïda per tv3 i El terrat. 

 

Actuacions per tota la geografia catalana, estat espanyol, Itàlia, Hongria, Senegal i França. 

 

Mia Coll

Paral·lelament i des dels seus inicis s'ha desenvolupat en el món del violí folk tocant en algunes de les formacions i músics més reconeguts del panorama folk de Catalunya com és el cas del duet que forma amb l'acordionista Marc del Pino des de l'any 2007, també és integrant del grup Les Violines des del 2008, a més d'haver col·laborat amb El Pont d'Arcalís (amb Les Violines), La Carrau, Tazzuff, i més recentment, amb el projecte "Càntut" de Belda & Sanjosex, guanyadors del Premi Teresa Rebull a la producció musical en cultura popular i tradicional i Millor disc folk del 2016 segons els Premis Enderrock.  

L'estiu del 2001 s'inicia en el món del jazz i la música moderna amb Quim Abramo amb qui actualment formen un duet d'originals i standards de jazz, també forma part del grup de gypsy jazz Djangologie que lidera Joan Ramon Puntí, un dels referents de la guitarra gypsy a Catalunya.

 

S'inicia en el món del flamenc el 2006 a l'Esmuc i el 2012 forma part de Caiqué amb qui enregistra "Arrels blaves/Raices Azules" (2013) i col·labora a "La hora flamenca" (2014) d'El Chinchilla.

BIOGRAFIA

Violinista i compositora d’esperit eclèctic. Formada en violí clàssic i contemporani a l’ESMuC en un entorn estimulant que va despertar la seva curiositat i les seves inquietuds artístiques. Buscant ampliar el seu panorama musical, es trasllada a Dammarie Les Lys  (França) per estudiar violí jazz al Centre des Musiques Didier Lockwood. 

 

És a França on descobreix la seva passió pel jazz i altres músiques improvisades i on crea les seves primeres composicions, fortament inspirades en la figura de qui va ser el seu mestre, el prestigiós violinista francès Didier Lockwood. 

 

El 2020 Coloma Bertran debuta en solitari amb “Nocturns i diamants” (Segell Microscopi, 2020) després de col·laborar en projectes musicals molt diversos com ara Càntut - Belda & Sanjosex, Les Violines, Guillem Roma, Elena Gadel, Sabor de Gràcia, Obeses i Fundación Tony Manero, entre d’altres. 

 

Ja consagrada a l’escena catalana, Coloma Bertran presenta ara “Principis” (Segell Microscopi 2022) una proposta a quartet de jazz amb influències multiculturals en la que s’acompanya de músics de dilatada trajectòria. 

 

 

 

 

Llicenciada en Interpretació de violí clàssic a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC, Barcelona, 2008) es trasllada a Paris i es gradua en Jazz et musiques improvisées al Centre des Musiques Didier Lockwood (2012). 

Ha estudiat amb Didier Lockwood, Johan Renard, Kai Gleusteen, Eva Graubin, Manfredo Kraemer i Quim Térmens, entre d'altres. Complementa la seva formació assistint a L'instrument et l'improvisation (França, 2010), Orquestra Escola de Tango (Barcelona, 2013) i Gypsy Jazz Summer School amb Tim Kliphuis (Holanda, 2015).

Ha estat membre de l’Orquestra de Cambra Terrassa48, de Cordes del Món (músiques del món) i l'Eclectic Colours Orchestra (jazz) i Latitud Tango. També ha col·laborat i compartit escenari amb Xazzar, Elena Gadel, Kiko Veneno (amb Cordes del món), Manuel Fuentes & Spring's Team, Sabor de Gràcia, Guillem Roma i Belda & Sanjosex.

El 2005 participa en la sèrie Lo Cartanyà produïda per Tv3, i més endavant forma part dels projectes musico teatrals Cous Cous de cançons i Mujer creadora.

Ha participat en diversos enregistraments, els darrers han estat: Totem (Guillem Soler, 2019), La màquina del temps (Arnau Tordera i Scic, 2019), Petits Regals d'elles (Ona digital, 2018), Fills de les estrelles (Obeses, 2018), Quatre estacions (Les Violines, 2017), L'Era sense Pols (Duetu, 2017), Verdaguer Ombres i Maduixes (Obeses, 2017), Connexions (Guillem Roma, 2017), Càntut (Belda & Sanjosex, 2016), Doble Vivo (Kiko Veneno amb Cordes del món, 2016, ), V. I. D. Very Important Discotecas (Fundación Tony Manero, 2016), Monstres i Princeses (Obeses, 2015), Delicada (Elena Gadel, 2014). 

Com a compositora, algunes de les seves obres es publiquen al “Recull de partitures del Curs Rural" (Dinsic, 2012) i obté la Beca per a l'ampliació d'estudis internacionals (Fundació Sgae, 2015) i la Beca per la creació (Fundació Sgae, 2016).

En l'àmbit de la pedagogia ha assistit a seminaris i cursos amb els prestigiosos pedagogs internacionals Vartan Manoogian, Sheila Nelson, Mimi Sweigh, Hong Anh Shapiro i  Arlette Biget.

Amb més de deu anys d'experiència, és professora de violí a la Xarxa Emvic i a l'Aula de Música Tradicional de l'Emvic.

També ha impartit classes de violí jazz al Centre des musiques du Pays de Bière a Cély en Bière i al Centre des musiques de Dammarie-Lès-Lys (França), als Séjours musicaux et artistiques européens pour enfants et jeunes (2011), violí folk al Curs rural d’acordió diatònic i violí folk (2010-2014), Espai Musical Mas de Bigues (2012) i a l'Escola de Música Moderna de Girona (2016). 

Actualment, en plè desenvolupament artístic, treballa en la composició de temes propis i compagina actuacions, enregistraments discogràfics i docència.

CV

DSCF8946.jpg