COLOMA BERTRAN
Nascuda al 1983 inicio els estudis de clàssic a l'Escola de música de Vic. Estudio amb Jaume Ayats, Quim Térmens, Eva Graubin i Kai Gleusteen i obtinc la titulació superior de violí clàssic i contemporani a l'ESMUC amb el projecte final "Retrat de dos móns coetanis: del grup dels sis al gipsy swing". A l'Esmuc complemento la meva formació i m'inicio a la música antiga amb Manfredo Kraemer, violí barroc.
Paral·lelament avanço en el món del violí tradicional i folk, assisteixo a cursos i trobades de música turca, bretona, bluegrass, flamenc i improvisació a càrrec de Hamid Khabbazi, Gabriel Lenoir, Mike Barnett, Alex Hargreaves, Joan Asensio, entre d'altres.
El 2010 em trasllado a París (Dammarie Les Lys) per estudiar violí jazz amb Didier Lockwood i Johan Renard al Centre des Musiques Didier Lockwood. Harmonia moderna, piano jazz, tallers de repertori jazz, africà, índia, flamenc, brasil, latin, manouche, fusió, rythm'n'blues, amb Marc Bertoumieux, Olivier Louvel, Benoit Sourisse, André Charlier, Olivier Hutman, André Villéger, entre d'altres.
El 2012 obtinc el Diploma en jazz i músiques improvisades.
Com a instrumentista he format part de numbrosos grups d'estils molt variats. Ha col·laborat, ja sigui en directes i/o en enregistrments amb La Carrau, Xazzar, El Pont d'Arcalís, Cia. Nadaquever, Elena Gadel, El Chinchilla, Guillem Roma, entre d'altre, i ha actuat en la sèrie televisiva Lo Cartanyà coproduïda per tv3 i El terrat.
Actuacions per tota la geografia catalana, estat espanyol, Itàlia, Hongria, Senegal i França.
Mia Coll
"Sempre m'ha atret la idea de fer sonar el violí de maneres diferents. Reunint diverses cultures i tradicions. Sense barreres de gènere ni d'època. Un dia vaig descobrir que podia tocar sense partitures, improvisar i tocar la música que sentia a dins. Des de llavors sóc una enamorada del procés creatiu, fabricant i dissenyant els meus propis sons i creant la meva pròpia música"
BIOGRAFIA
Coloma Bertran és una violinista, compositora i pedagoga nascuda a Vic (Barcelona) amb un bagatge experiencial heterogeni i d’esperit eclèctic.
Actualment, en plè desenvolupament artístic, treballa en la composició de temes propis pels diferents projectes que lidera i compagina actuacions, enregistraments discogràfics i docència. Dins dels projectes més recents hi trobem, la creació de noves composicions pel seu projecte a solo on combina el violí amb tecnologia moderna i electrònica minimalista, la seva participació com a compositora per un nou espectacle de dansa tradicional catalana, col·labora amb la poeta Raquel Santanera i també amb la ballarina Laura Marsal amb qui creen espais de llibertat interpretativa i experimentalisme on la creació espontània hi juga un paper important. Imparteix tallers amb els seus propis mètodes i segueix creant materials didàctics pròpis.
La seva recerca constant l'ha portat a desenvolupar un llenguatge personal i creatiu, improvisant, reinventant l’instrument, enamorada del procés creatiu, fabricant i dissenyant els seus propis sons amb una sensibilitat melòdica distintiva. Creadora dels seus propis projectes musicals, Bertran ens mostra les composicions que crea algunes vegades en format solo, utilitzant violins, veus, loops i teclat sintetitzador i altres vegades amb el seu propi quartet. Aposta per una sonoritat híbrida on hi conflueixen elements antics i contemporanis amb un timbre i un color propi forjat a partir dels seus més de 20 anys de col·laboracions amb bandes, cantautors i projectes diversos.
Moguda per un esperit de recerca i experimentació, vol mostrar altres maneres de veure el món i d’explicar-lo, creant diferents universos musicals sense barreres de gènere ni d’època, reunint diverses cultures i tradicions. Utilitzant la música com a llenguatge i la improvisació com a eina, la seva finalitat és l’autoexpressió, i el seu proposit filosòfic és la recerca i l’expressió de la veritat i la bellesa. Entén l'art com una eina de transformació humana i social a favor de la pau, entenent la creativitat com el procés de donar vida i com a contrari de la destrucció.
Fotografia Mia Coll
Ha viatjat actuant per països com Itàlia, França, Holanda, Senegal i Hong Kong, actuant i col·laborant des dels 16 anys, amb un gran nombre de formacions de tot tipus de gèneres i disciplines com Orquestra de Cambra Terrassa48, Lo Cartanyà (Tv3) Les Violines, Elena Gadel, Kiko Veneno, Obeses, Fundación Tony Manero, Arnau Tordera, Manuel Fuentes, Sabor de Gràcia, Guillem Roma, Gemma Humet, entre d’altres i Càntut Belda & Sanjosex amb qui reben el Premi Enderrock de la crítica a millor disc Folk 2016. Ha participat en més de trenta treballs discogràfics, dos dels quals al seu nom: Principis (Segell Microscopi 2022) i Nocturns i diamants (Segell Microscopi, 2020). I L'Era sense Pols - a duo i coliderat amb Marc Del Pino (Seed Music, 2017).
Després de llicenciar-se en Interpretació de violí clàssic i contemporani a l’ESMUC Escola Superior de Música de Catalunya, es trasllada a Paris per estudiar i aprofundir en el violí jazz i les músiques improvisades al CMDL Centre des Musiques Didier Lockwood amb professors com Johan Renard i Didier Lockwood. Paral·lelament i atreta per les diferents possibilitats sonores del violí, diversifica la seva sonoritat i s’endinsa per móns musicals ben diversos i s’inicia en diferents estils i tècniques, assistint a cursos, aprenent d’oïda i de forma autodidacta: músiques d’arrel mediterrània, balcans, flamenca, irlandesa, gypsy jazz, tango i bluegrass.
Després d’aquesta etapa Coloma Bertran torna a Catalunya i es consolida com a artista i pedagoga, actuant i col·laborant amb artistes molt diversos però ja amb una sonoritat molt pròpia.
Més endavant aconsegueix una beca per a l'ampliació d'estudis internacionals (2015) on viatja a Holanda per estudiar gypsy jazz i una beca per a la creació (2016) que li permet plantar la llavor del que serà el seu segon treball discogràfic.
El 2020 Coloma Bertran debuta en solitari amb el seu primer disc de música original, una proposta poètica de violí sol on experimenta amb loops i pedals d’efectes i convida alguns cantants de l’escena musical catalana - Gemma Humet, Arnau Tordera, Carles Belda, Ju, Sanjosex, Guillem Soler i Dia Sañé - a posar veu als poemes que ha musicat. Dos d’aquests poemes musicats són seleccionats i nominats al Certamen Terra i Cultura de Lluis Llach. El 2022 Coloma Bertran presenta un nou projecte a quartet de composició pròpia amb influències de jazz/folk transcultural el qual és un dels 3 grups seleccionats per participar al programa internacional Global Music Match 2022. El quartet està format per músics amb una llarga trajectòria: Quim Abramo i Soldevila a la guitarra elèctrica, Franco Molinari al contrabaix i Joan Carles Aguerri a la bateria.
Com a compositora, algunes de les seves obres es publiquen al "Recull de partitures del Curs Rural" i el 2022 edita un llibre de partitures per a violí, violí i veu, looper i conjunt amb materials didàctics propis amb l’objectiu d’ajudar a alrtes musics a connectar amb el plaer de crear i per descobrir la seva forma única de fer música.
En l'àmbit de la pedagogia s’ha format amb els prestigiosos pedagogs internacionals Vartan Manoogian, Sheila Nelson, Mimi Sweigh, Hong Anh Shapiro i Arlette Biget. Amb més de vint-i-cinc anys d'experiència, ha estat professora de la Xarxa EmVic, al Tradicionàrius de Tona, al Centre des musiques du Pays de Bière a Cély en Bière, al Centre des musiques de Dammarie-Lès-Lys (França), als Séjours musicaux et artistiques européens pour enfants et jeunes (2011), al Curs rural d’acordió diatònic i violí folk (2010-2014), Espai Musical Mas de Bigues (2012), a l'Escola de Música Moderna de Girona (2016).
El 2022 és una de les professores convidades al Barcelona Fiddle Congress i des del 2017 imparteix diferents tallers sobre músiques improvisades, creativitat, repertori jazz, folk, “El violí, amplificació, loops, pedals d’efectes” i “La recerca de la pròpia veu musical”.
Consultar tota la discografia aquí.