top of page

COLOMA BERTRAN

Nascuda al 1983 inicio els estudis de clàssic a l'Escola de música de Vic. Estudio amb Jaume Ayats, Quim Térmens, Eva Graubin i Kai Gleusteen i obtinc la titulació superior de violí clàssic i contemporani a l'ESMUC amb el projecte final "Retrat de dos móns coetanis: del grup dels sis al gipsy swing". A l'Esmuc complemento la meva formació i m'inicio a la música antiga amb Manfredo Kraemer, violí barroc.

 

Paral·lelament avanço en el món del violí tradicional i folk, assisteixo a cursos i trobades de música turca, bretona, bluegrass, flamenc i improvisació a càrrec de Hamid Khabbazi, Gabriel Lenoir, Mike Barnett, Alex Hargreaves, Joan Asensio, entre d'altres. 

 

El 2010 em trasllado a París (Dammarie Les Lys) per estudiar violí jazz amb Didier Lockwood i Johan Renard al Centre des Musiques Didier Lockwood. Harmonia moderna, piano jazz, tallers de repertori jazz, africà, índia, flamenc, brasil, latin, manouche, fusió, rythm'n'blues, amb Marc Bertoumieux, Olivier Louvel, Benoit Sourisse, André Charlier, Olivier Hutman, André Villéger, entre d'altres.

El 2012 obtinc el Diploma en jazz i músiques improvisades. 

 

Com a instrumentista he format part de numbrosos grups d'estils molt variats. Ha col·laborat, ja sigui en directes i/o en enregistrments amb La Carrau, Xazzar, El Pont d'Arcalís, Cia. Nadaquever, Elena Gadel, El Chinchilla, Guillem Roma, entre d'altre, i ha actuat en la sèrie televisiva Lo Cartanyà coproduïda per tv3 i El terrat. 

 

Actuacions per tota la geografia catalana, estat espanyol, Itàlia, Hongria, Senegal i França. 

 

Mia Coll

BIOGRAFIA

Violinista i compositora d’esperit eclèctic. Formada i llicenciada en Interpretació de violí clàssic i contemporani a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC, Barcelona, 2008) en un entorn estimulant que va despertar la seva curiositat i les seves inquietuds artístiques. Buscant ampliar el seu panorama musical, es trasllada a Paris per estudiar violí jazz al Centre des Musiques Didier Lockwood on es gradua en Jazz et musiques improvisées (2012). 

 

És a França on descobreix la seva passió pel jazz i altres músiques improvisades i on crea les seves primeres composicions, fortament inspirades en la figura de qui va ser el seu mestre, el prestigiós violinista de jazz Didier Lockwood. 

 

El 2020 Coloma Bertran debuta en solitari amb “Nocturns i diamants” (Segell Microscopi, 2020) després de col·laborar en projectes musicals molt diversos com ara Càntut - Belda & Sanjosex, Les Violines, Guillem Roma, Elena Gadel, Sabor de Gràcia, Obeses i Fundación Tony Manero, entre d’altres. 

 

Ja consagrada a l’escena catalana, Coloma Bertran presenta ara “Principis” (Segell Microscopi 2022) una proposta a quartet de jazz amb influències multiculturals en la que s’acompanya de músics de dilatada trajectòria. 

Al llarg de la seva trajectòria ha rebut diversos reconeixements i ha estat becada en diverses ocasions: el 2022 és seleccionada per CatalanArts per participar al programa internacional Global Music Match 2022 amb el projecte Coloma Bertran Quartet, el 2020 dos dels seus poemes musicats al disc "Nocturns i diamants" són seleccionats per Lluís Llach pel Certamen Terra i Cultura, el 2016 rep la Beca per a la creació de la Fundació Sgae, el 2017 reben el Premi Enderrock de la crítica a millor disc Folk amb el projecte Càntut de Belda & Sanjosex, el 2015 rep la Beca per a l'ampliació d'estudis internacionals de la Fundació Sgae.  

Ha estudiat amb Didier Lockwood, Johan Renard, Kai Gleusteen, Eva Graubin, Manfredo Kraemer i Quim Térmens, entre d'altres. Complementa la seva formació assistint a L'instrument et l'improvisation (França, 2010), Orquestra Escola de Tango (Barcelona, 2013) i Gypsy Jazz Summer School amb Tim Kliphuis (Holanda, 2015).

Ha estat membre de l’Orquestra de Cambra Terrassa48, de Cordes del Món (músiques del món), Les Violines (ball folk), Eclectic Colours Orchestra (jazz) i Latitud Tango. També ha col·laborat amb Xazzar, Elena Gadel, Kiko Veneno (amb Cordes del món), Obeses, Fundación Tony Manero, Arnau tordera, Manuel Fuentes & Spring's Team, Sabor de Gràcia, Guillem Roma, Càntut - Belda & Sanjosex.

El 2005 participa en la sèrie Lo Cartanyà produïda per Tv3, i més endavant forma part dels projectes musico teatrals Cous Cous de cançons i Mujer creadora.

Ha participat en més de 30 cd's, 3 dels quals al seu nom: Principis (Segell Microscopi 2022), Nocturns i diamants (Segell Microscopi, 2020) i L'Era sense Pols - a duo amb Marc Del Pino (Seed Music,  2017)

Consultar tota la discografia aquí.

Com a compositora, algunes de les seves obres es publiquen al Recull de partitures del Curs Rural" (Dinsic, 2012) i obté la Beca per a l'ampliació d'estudis internacionals (Fundació Sgae, 2015) i la Beca per a la creació (Fundació Sgae, 2016).

En l'àmbit de la pedagogia ha assistit a seminaris i cursos amb els prestigiosos pedagogs internacionals Vartan Manoogian, Sheila Nelson, Mimi Sweigh, Hong Anh Shapiro i  Arlette Biget.

Amb més de vint anys d'experiència, és professora de violí a la Xarxa Emvic i a l'Aula de Música Tradicional de l'Emvic.

També ha impartit classes de violí jazz al Centre des musiques du Pays de Bière a Cély en Bière i al Centre des musiques de Dammarie-Lès-Lys (França), als Séjours musicaux et artistiques européens pour enfants et jeunes (2011), violí folk al Curs rural d’acordió diatònic i violí folk (2010-2014), Espai Musical Mas de Bigues (2012) i a l'Escola de Música Moderna de Girona (2016). 

Actualment, en plè desenvolupament artístic, treballa en la composició de temes propis i compagina actuacions, enregistraments discogràfics i docència.

bottom of page