Les ornamentacions improvisades del període barrocDurant el període barroc existia un element musical que era improvisat. Eren les ornamentacions improvisades, que es trobaven en moltes formes musicals: oratoris, cantates, àries d'òperes, ... En la música instrumental apareixien sobretot a les sonates i als concerts.

Aquestes ornamentacions moltes vegades eren escrites però gairebé sempre eren afegides durant la interpretació. Eren les anomenades glosas en espanyol, passaggi en italià, agréments en francès o graces en anglès.

En la majoria de casos els compositors eren els únics intèrprets de les seves obres i moltes vegades no anotaven la seva música nota a nota. No ho escrivien tot sinó que només apuntaven algunes indicacions per recordar que en determinats passatges havien de fer alguna cosa especial. Així doncs, la música s'escrivia per ajudar a recordar i només es representava l'esquelet del que havia de sonar. Se suposa que per a ells, la improvisació formava part de la interpretació.

Els violinistes havien d'ornamentar el que hi havia a la partitura sobretot en els moviments lents on les notes que apareixien escrites representaven un esquema molt simplificat.

Quan avui en dia s'intenten tocar, per exemple, les Sonates de Handel limitant-se al que hi ha escrit a la partitura, el resultat probablement sigui molt diferent del que era originàriament. Les obres no eren pensades ni escrites per ser tocades al peu de la lletra i intocables, sense afegir res.


0 comments

Recent Posts

See All

El seu pare era director d'orquestra i Li va ensenyar a tocar el violí. Stuff Smith (1909-1967) El seu pare era directors una orquestra i d'ell en va aprendre el violí. El 1926 va entrar a formar par

Els músics que interpretaven en l'estil Bebop s'ajuntaven en combos de tres a sis membres. El procediment habitual per tocar música no escrita consistia en tocar el tema sencer una vegada (dues vegade